PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

przez | 1 września 2014
 
 

To propozycja dla lubiących ostrzejsze smaki. Pikantna pasta z czerwonej fasoli świetnie pasuje do kanapek lub grzanek, jednak najbardziej sprawdza się, jako dodatek do chipsów meksykańskich, czyli NACHOS-ów. Pasta jest przebojem każdego bufetu imprezowego, szczególnie wśród osób stosujących dietę wegetariańską, ale przypadnie też do gustu pozostałym gościom.

Przepis:
1 puszka czerwonej fasoli (około 400 gram)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki w proszku

Z fasoli odlewamy zalewę, wkładamy do miksera, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, szczypiorek, natkę, tymianek,ocet i olej. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli lubimy bardzo ostre smaki możemy dodać ostrą paprykę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Podajemy w towarzystwie chipsów meksykańskich. Pasta i nachosy to perfekcyjna para 🙂

0 myśli nt. „PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

  1. ~Agata

    Pasta podbiła moje podniebienie! Spróbowłam z nachosami, chlebem i sałatą. Sprawdziła się w każdej konfiguracji 😀

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Agatto, dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało.
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.