PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE

przez | 12 maja 2023


Puszyste placki na jogurcie, bardzo smaczne, łatwe do zrobienia ze składników, które mamy zazwyczaj w kuchni. Placki jogurtowe pasują na śniadanie, deser lub podwieczorek. Można je podać z owocami, miodem, syropem klonowym lub śmietaną. Ja najbardziej lubię je jeść na leniwe, weekendowe śniadanie. Do ciasta na placki można dodać trochę cukru, ale według mnie nie jest to konieczne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 – 2 łyżeczki cukru pudru lub wanilinowego (opcjonalnie)
170 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej lub masło do smażenia

W jednej misce mieszamy jogurt z jajkami, w drugiej mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia (ewentualnie cukier), suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy na jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka, zachowujemy odstępy, aby się nie sklejały (można smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo na maśle lub oleju), smażymy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy po około 2 – 3 minuty, przekładamy na ręcznik papierowy. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Przepis z Kwestia smaku

18 komentarzy do „PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ślicznie wyglądają te placuszki, uwielbiam takie dania/przekąski 🙂 Sama bardzo często robię podobne 🙂 U nas można je jeść cały czas, na okrągło 😀
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ślicznie wyglądają te placuszki, uwielbiam takie dania/przekąski 🙂 Sama bardzo często robię podobne 🙂 U nas można je jeść cały czas, na okrągło 😀 Pycha!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Monika-smakołyki na diecie

    o jak pięknie wyrosły! idealne na śniadanie:)

    Odpowiedz
  4. czerwonafilizanka

    już widzę te placuszki na śniadanku z truskawkami i bananem

    Odpowiedz
  5. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo smakowicie wyglądają te placuszki <3 Wspaniale nadają się na śniadanie, które możemy serwować w zakładach gastronomicznych. Wspaniała oferta śniadaniowa 🙂 b

    Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie <3 ode mnie,
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *