ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO Z SOSEM CEBULOWYM

przez | 11 listopada 2022


Zrazy to znane i popularne danie polskiej kuchni, tym razem w trochę innej wersji, bo z mięsa mielonego. Świetnie smakują z dodatkiem aksamitnego sosu cebulowego. Zrazy z mięsa mielonego prostsze do przygotowania, niż klasyczne, bo nie trzeba rozbijać mięsa. Do środka zrazów włożyłam cebulę i paprykę, ale pasuje też ogórek kiszony lub pieczarki, wcześniej podsmażone. Jeśli chcecie zrobić zrazy z wołowiny, to należy pamiętać, że nie może być zbyt chuda. Zrazy z mięsa mielonego z sosem cebulowym, idealne danie na rodzinny obiad lub bardziej uroczystą okazję, np. na obiedzie z okazji Dnia Niepodległości. Zrazy najczęściej podaje się z kaszą, ale ja lubię też z ziemniakami. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gramów mięsa mielonego (u mnie wołowina)
1 jajko
3 – 4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka masła
sól i pieprz
4 łyżki mąki pszennej do panierowania
3 – 4 łyżki oleju roślinnego
nadzienie: 1/2 papryki czerwonej w słupkach, 1/2 czerwonej cebuli w półplasterkach
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 łyżki oleju roślinnego
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
sól i pieprz

W misce mieszamy mięso z jajkiem, mąką i przyprawami. Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy owalny placek. Na środek każdego placka nakładamy 1/4 papryki i cebuli, zwijamy brzegi do środka, zlepiamy formując owalne zrazy. Zrazy obtaczamy w mące, nadmiar strząsamy, w dużym rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy zrazy z każdej strony delikatnie odwracając. Przesuwamy zrazy na bok rondla, dodajemy masło i cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając cebulę przez 4 minuty, dodajemy czosnek i majeranek, mieszamy, dodajemy listki laurowe, wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut (w połowie odwracając zrazy). Zrazy wyjmujemy na talerz, sos miksujemy blenderem na gładko, bez listków laurowych, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy zrazy. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO Z SOSEM CEBULOWYM

Skomentuj Magdalena Girsztowt Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *