SOS TYSIĄCA WYSP

przez | 9 listopada 2022


Dobry sos potrafi dodać smaku nawet prostemu daniu. Sos tysiąca wysp jest łatwy, smaczny i bardzo uniwersalny. Można go podać do jajek, kanapek, frytek, burgerów i mnóstwa innych potraw. Podstawowe składniki to majonez i keczup, do których można dodać posiekaną cebulę, czosnek, ocet winny, ostry sos tabasco, posiekane jajko ugotowane na twardo albo korniszony. Sos tysiąca wysp to 5 minut roboty i mnóstwo smaku. Podobno nazwa pochodzi od Tysiąca Wysp położonych między Stanami Zjednoczonymi, a Kanadą na rzece Świętego Wawrzyńca. Najczęściej przyjmuje się, że żona przewodnika wędkarskiego, przygotowała ten sos do ryby i tak wszystkim smakował, że wylizali talerze. Ja dodaję do sosu kilka kropli tabasco, ale możecie też od razu dodać pikantnego keczupu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 łyżki keczupu
6 łyżek majonezu
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli tabasco
sól i pieprz
Dodatki opcjonalne: jajko na twardo drobno pokrojone, korniszon drobno pokrojony, 1/4 małej cebuli drobno pokrojonej

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wstawiamy na 15 minut do lodówki. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „SOS TYSIĄCA WYSP

  1. Marcepanowy Kącik

    Bardzo lubię ten sos. Do tej pory kupowałam go. Teraz zrobię swój 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    Rzeczywiście prosty sosik, ale ja go jeszcze nie robiłam, musze koniecznie nadrobić:)

    Odpowiedz

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *