CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

przez | 10 listopada 2022


Drożdżowa chałka z kruszonką jest mięciutka, niezbyt słodka, a kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsza. Chałka pasuje idealnie na śniadanie lub podwieczorek, wystarczy posmarować masłem lub dżemem, nie trzeba już żadnych innych dodatków. Domowa chałka z kruszonką kojarzy mi się z dzieciństwem i weekendami u babci, która piekła na niedzielę chałkę. Chałka to dla mnie niezapomniany smak dzieciństwa. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto drożdżowe)
350 gramów mąki pszennej tortowej
4 gramy suchych drożdży
szczypta soli
30 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gramów masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
(kruszonka)
45 gramów mąki pszennej
30 gramów zimnego masła w małych kawałkach
2 łyżeczki cukru

żółtko do posmarowania ciasta

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 8 – 10 minut, żeby powstało elastyczne ciasto (można użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego i wyrabiać ciasto na wolnych obrotach). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części, formujemy 3 wałki o długości około 35 cm.
Blachę wykładamy papier do pieczenia. Wałki ciasta przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy żółtkiem przy pomocy pędzelka, posypujemy kruszonką z wierzchu i z boków, lekko dociskając kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 35 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂

9 komentarzy do „CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *