DYNIOWE CIASTKA OWSIANE Z RODZYNKAMI

przez | 30 września 2022


Dyniowe ciastka owsiane z rodzynkami, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, pachnące cynamonem i imbirem. Często piekę ciastka owsiane z różnymi dodatkami. Jesienią obowiązkowo z dodatkiem puree z dyni i rodzynkami. Ciastka pasują idealnie do pochrupania z kawą lub herbatą. Dyniowe ciastka owsiane bardzo proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Można je posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić polewę czekoladową. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli
2 – 3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki gęstego puree z dyni
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego
2 – 3 łyżki rodzynek

W misce mieszamy płatki, cukier, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy puree z dyni z jajkiem i masłem orzechowym, wlewamy do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy, dodajemy rodzynki, przykrywamy, odstawiamy na 15 minut. Jeśli masa jest zbyt mokra należy dosypać 1 – 2 łyżki płatków, jeśli zbyt sucha, dodajemy 1 łyżkę puree z dyni (konsystencja masy zależy od wilgotności puree z dyni). Rękami formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, spłaszczamy formując ciastka o grubości około 5 – 6 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut, ciastka powinny być lekko przyrumienione od spodu i na brzegach. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, smacznego 🙂

9 komentarzy do „DYNIOWE CIASTKA OWSIANE Z RODZYNKAMI

Skomentuj Monika-smakołyki na diecie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *