WAFLE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWYM (BEZ DODATKU CUKRU)

przez | 10 sierpnia 2022


Wafle z kremem czekoladowo-śliwkowym to deser, który jest łatwy do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Podstawowe składniki kremu to suszone śliwki i gorzka czekolada, a słodycz to daktyle zamiast cukru. Smaku dodaje cynamon, a chrupkości płatki owsiane. Wafle z kremem czekoladowo-śliwkowym, idealny deser dla całej rodziny. Wafle przekładane kremem można kupić, ale ta wersja jest tak smaczna, prosta i dużo zdrowsza od sklepowych, że naprawdę warto spróbować 🙂
Przepis:
1 paczka wafli o wadze około 150 gr
150 gr suszonych śliwek bez pestek
150 gr suszonych daktyli bez pestek
250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
100 gr gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych lub drobno posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śliwki, daktyle, masło orzechowe i cynamon, gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, aż owoce będą miękkie. Miksujemy blenderem, dodajemy czekoladę i ewentualnie płatki owsiane, mieszamy. Smarujemy wafle z jednej strony cienką warstwą kremu, przykrywamy ostatnim waflem bez kremu, zawijamy w folię spożywczą, kładziemy na desce, przykrywamy drugą deską, na wierzch kładziemy np. garnek, aby wafle dobrze się skleiły, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. (Przechowujemy w lodówce). Smacznego 🙂

9 komentarzy do „WAFLE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWYM (BEZ DODATKU CUKRU)

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *