Roladki z cukinii z pastą z migdałów trochę wzorowane na gruzińskich roladkach z bakłażana z pastą z orzechów. Obie wersje są bardzo smaczne, idealne na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Grillowane plastry cukinii z pyszną pastą migdałową bardzo smaczne i niebanalne. Roladki z cukinii z pastą z migdałów nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a warto je zrobić, bo to pyszna, sycąca i ciekawa potrawa. Nadzienie można też zrobić z orzechów włoskich. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 małe cukinie
2 łyżki oleju
(pasta migdałowa)
200 gr drobno tartych migdałów
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Dodatki: natka pietruszki
Cukinie kroimy na podłużne plastry o grubości około 2 – 3 mm, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy cienko olejem. Składniki pasty miksujemy blenderem lub w malakserze. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy cukinię i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Na brzeg każdego plastra cukinii nakładamy płaską łyżkę pasty, zwijamy roladkę. Wierzch każdej roladki smarujemy odrobiną pasty, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Smacznego 🙂
Muszę przyznać, że zaintrygowałaś mnie tą pastą. Muszę kiedyś wypróbować taki pomysł:)
Oh very good recipe
ooo, a mamy mnóstwo cukini i nie mamy co z nią zrobić ;D
Uwielbiam i cukinię i migdały, więc danie idealne dla mnie!
Bardzo interesujące połączenie smaków.
Pięknie się prezentuje ta przekąska 🙂 Bardzo apetyczna 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam cukinię, cudowne roladki Ci wyszły 🙂
Serdeczności
Świetna przekąska 🙂
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to świetne 🙂