TARTA Z NEKTARYNKĄ I BORÓWKAMI

przez | 24 czerwca 2018

Chłodniejsza pogoda to dobra okazja, żeby włączyć piekarnik i upiec pyszną tartę z owocami. Tym razem, to nektarynki i borówki amerykańskie. Szybko się ją robi i znika też błyskawicznie. Najlepiej jeść jeszcze gorącą, gdy ciasto chrupie, a owoce są ciepłe i bardzo soczyste. Często używam ciasta francuskiego i nigdy mi się nie znudzi, zawsze można z niego wyczarować coś smacznego. Możecie wykorzystać również inne owoce, na pewno będzie smacznie. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 duży płat ciasta francuskiego (370 gr)
2 łyżki ricotty
2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
2 nektarynki
2 garście borówek amerykańskich

Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, układamy na blaszce, nacinamy delikatnie nożem (nie przecinamy do końca na wylot) 2 cm od brzegu, tworząc prostokątną ramkę w środku. Ricottę mieszamy z dżemem, rozkładamy na środku ciasta. Nektarynki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestkę i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście dachówkowo, żeby lekko zachodziły na siebie, pomiędzy nektarynki wciskamy borówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „TARTA Z NEKTARYNKĄ I BORÓWKAMI

Skomentuj Quinoa Raz! Celiak w podróży Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *