KREMOWA ZUPA CZOSNKOWA

przez | 21 lutego 2018

Podobno zbliża się do nas prawdziwa zima. Na mroźną pogodę przyda się dobra zupa, to najlepsza broń w walce z przeziębieniem i chandrą. Dla mnie zapach czosnku podsmażanego na maśle to jeden z przyjemniejszych kuchennych aromatów. Taka właśnie jest ta zupa, smaczna, kremowa, wydobywa z czosnku słodycz i działa lepiej niż apteczne lekarstwa. Prosta w przygotowaniu, najlepiej smakuje podana z przyrumienionymi grzankami z tartym serem i odrobiną szczypiorku, po prostu palce lizać 🙂

Przepis:
2 główki polskiego czosnku
1 duża cebula
2 duże ziemniaki
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
3 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Dodatki: grzanki z serem, posiekany szczypiorek

Obraną cebulę kroimy w kostkę, obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem na małym ogniu rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy, mieszamy, smażymy około 1 minutę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy, smażymy przez 1 minutę, dodajemy listek laurowy, tymianek, mieszamy, dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy listek laurowy, miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Zupę podajemy gorącą z grzankami z serem i szczypiorkiem. Smacznego 🙂

44 komentarze do „KREMOWA ZUPA CZOSNKOWA

  1. Ania_S

    Zupka bardzo ciekawa. Nigdy nie jadłam czosnku podsmażanego na maśle, na pewno jest bardzo aromatyczny w takim wydaniu 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Polecam bardzo, czosnek robi się słodkawy i łagodny w smaku 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *