SAŁATKA WIOSENNA W STYLU WŁOSKIM

przez | 19 kwietnia 2015

Sałatka wiosenna, bo pełno w niej świeżych zielonych warzyw i ziół. Soczyste liście szpinaku, chrupiąca rzodkiewka, orzeźwiający ogórek, a do tego szczypiorek, koperek i natka pietruszki. Ale to wersja na bogato, więc oprócz tych wszystkich pysznych zieleniń, mamy jeszcze aromatyczną pomarańczę i włoskie specjały, czyli paseczki szynki parmeńskiej i płatki parmezanu. Całe to bogactwo uzupełnia pyszny słodko-kwaskowy sos. Wyjątkowo apetyczna bomba smaków i kolorów. Idealna sałatka na wiosenną kolację 🙂

Przepis:
100 gram liści szpinaku
1/2 pomarańczy
1 pęczek rzodkiewek
1/2 ogórka
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka listków mięty
50 gram szynki parmeńskiej (w plasterkach)
50 gram parmezanu
(sos)
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek oleju z pestek winogron
sól i pieprz

Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy liście szpinaku w naczyniu. Wszystkie warzywa i zioła myjemy i kroimy. Cząstki obranej pomarańczy dzielimy na mniejsze kawałki. Na szpinaku układamy połowę szczypiorku, koperku i natki. Następnie dodajemy rzodkiewki, ogórki i pomarańcze. Na wierzch kładziemy paski szynki parmeńskiej, posypujemy pozostałymi ziołami. W małym słoiku umieszczamy składniki sosu, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby uzyskać gładki sos. Skrapiamy sosem sałatkę, dekorujemy płatkami parmezanu. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „SAŁATKA WIOSENNA W STYLU WŁOSKIM

  1. ~Natalia

    Zdecydowanie polecam, sałatka jest przepyszna! Przygotowałam wczoraj dla znajomych pełną miskę (największą jaką mam w domu) i wszystko zniknęło w kilka minut 🙂 Znajomi bardzo sobie chwalili takie oryginalne połączenie smaków

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Super 🙂 Bardzo się cieszę, że tak smakowało 🙂
      Pozdrawiam gorąco,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *