RYBA ZAPIEKANA Z BRUKSELKĄ

przez | 26 lutego 2015

Ryba wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i często się pojawia na stole w tradycyjnej postaci, czyli smażona z patelni. Warto dla odmiany przygotować apetyczną soczystą rybę z dodatkiem miękkiej brukselki w pysznym sosie śmietanowo-serowym. Prosta potrawa, którą możemy podać, jako samodzielne danie np. ze świeżą bagietką przydatną do wyjadania sosu, albo jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Na pewno ta ryba nie będzie nudna.

Przepis:
700 gramów filetów, np. z dorsza
300 gramów brukselki świeżej lub mrożonej
1 szklanka tłustej śmietany
100 gramów tartego żółtego sera
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
natka pietruszki do dekoracji

Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu mieszamy mąkę z łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obtaczamy w mące i smażymy krótko z obu stron. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy brukselkę i dotujemy około 5 minut. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę, na wierzch i pomiędzy kawałki ryby wkładamy brukselkę. Z sera odkładamy 2 łyżki, resztę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Śmietaną zalewamy rybę i brukselkę, na wierzchu posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „RYBA ZAPIEKANA Z BRUKSELKĄ

    1. makellba Autor wpisu

      Mops jest boski 🙂 Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~mopswkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *