AMERYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

przez | 28 października 2014

Klasyczne ciasto amerykańskie, ale bez mąki, za to podwójnie czekoladowe. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość, jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach, a jednocześnie kawałki orzechów pozostają chrupiące. Podczas pieczenia w całym domu pachnie bajecznie, jak w fabryce czekolady. Możemy podawać z lodami lub sosem krówkowym (moja ulubiona wersja).

Przepis:

2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % kakao (200 gramów)
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
2/3 szklanki tartych migdałów
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy masło i czekoladę. Zdejmujemy i mieszamy z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy roztrzepane jajka, migdały i orzechy. Całość mieszamy, przekładamy do kwadratowej foremki o boku 24 cm. Pieczemy 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż ostygnie i kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂

0 myśli nt. „AMERYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

          1. makellba Autor wpisu

            Dziękuję za komentarz. Zapraszam ponownie.
            Pozdrawiam,
            M

          2. makellba Autor wpisu

            Dziękuję za miły komentarz. Zapraszam ponownie.
            Pozdrawiam,
            M

      1. makellba Autor wpisu

        Dziękuję za miły komentarz. Sernik z ciastem kakaowym brzmi zachęcająco.
        Pozdrawiam,
        M

        Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za miłą opinię. Miętowa śmietanka, to musi być pyszne 🙂
      Pozdrawiam
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za komentarz. Z pokruszoną czekoladą, to będzie czekoladowa bomba 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Ella

    moze to ciasto i jest smaczne, ale na tym zdjeciu przyznacie nie wyglada zbyt apetycznie…

    Odpowiedz
    1. ~natalia

      Moim zdaniem wygląda superapetycznie! Aż ślinka leci na myśl o takiej czekoladowej eksplozji w ustach 🙂

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.