ROLADA BISZKOPTOWA Z BORÓWKAMI (BEZ PIECZENIA)

przez | 25 maja 2023


Rolada biszkoptowa z borówkami bez pieczenia, bardzo szybka i łatwa do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości na schłodzenie, aby cieszyć się smakiem tej pysznej rolady. Ten deser uda się każdemu, pasuje na zbliżający się Dzień Mamy, albo bez okazji. Nie trzeba piec biszkoptu, wystarczy użyć podłużnych gotowych biszkoptów, nadzienie to serek mascarpone z miodem i waniliowy serek homogenizowany oraz borówki amerykańskie, ale inne owoce sezonowe też pasują. Ja biszkopty maczałam w mleku, ale może być też kawa. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
20 podłużnych biszkoptów (najlepiej włoskich jak do tiramisu)
250 ml mleka
250 g serka mascarpone
100 g waniliowego serka homogenizowanego
1 łyżka miodu
około 150 g borówek amerykańskich

Mleko wlewamy do talerza, maczamy biszkopty po 1 – 2 sekundy z obu stron, układamy na desce wyłożonej folią spożywczą jeden za drugim w dwóch rzędach, przykrywamy folią, wstawiamy na godzinę do lodówki. Mascarpone, miód i serek waniliowy miksujemy mikserem z końcówką do ubijania do połączenia składników, odkrywamy biszkopty, smarujemy nadzieniem, układamy borówki, zwijamy roladę pomagając sobie folią, wkładamy do lodówki na 5 -6 godzin (albo na noc). Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „ROLADA BISZKOPTOWA Z BORÓWKAMI (BEZ PIECZENIA)

  1. Monika-smakołyki na diecie

    Madziu ale mnie zaskoczyłaś! Nigdy bym nie przypuszczała, że roladę można zrobić z biszkoptów…jesteś kopalnią wspaniałych pomysłów!

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Wow, wspaniały deser oraz wyśmienity sposób na jego przyrządzenie. Masz niesamowite pomysły na wykonanie różnych deserów i za to Cię cenię i szanuję 🙂 b

    Pozdrawiam Cię od serducha, słonecznie i serdecznie 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *