KOTLETY Z TUŃCZYKA

przez | 17 maja 2023


Kotlety z tuńczyka to błyskawiczny, prosty i smaczny pomysł na tuńczyka z puszki. Kotlety z tuńczyka, czyli ekspresowe danie, które robi się w około 15 minut. Można je podać na ciepło na obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki, albo na zimno do kanapki z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Kotlety z tuńczyka to awaryjny przepis na danie obiadowe lub na kolację. Smak kotletów można wzbogacić, np. oliwkami, kaparami lub ulubionymi ziołami. Kotlety z tuńczyka można smażyć dodatkowo je panierując w bułce tartej, ale smażone bez panierki też będą smaczne. Tuńczyk to mięsista ryba, więc kotlety są pożywne i przypominają tradycyjne mielone. Ja panierowałam kotlety w bułce tartej panko, dzięki temu są fajnie chrupiące z zewnątrz. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łączna waga po odsączeniu wody 240 g)
1 łyżka soku z cytryny
2 małe jajka
1/2 małej cebuli bardzo drobno pokrojonej
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
2 – 3 łyżki bułki tartej (+ ewentualnie do panierowania)
sól i pieprz
olej do smażenia

W misce umieszczamy dokładnie odsączonego i rozdrobionego widelcem tuńczyka, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Z masy formujemy małe kotlety, możemy je panierować w bułce tartej, ale nie jest to konieczne, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na ręcznik papierowy. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „KOTLETY Z TUŃCZYKA

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wyglądają bardzo apetycznie, muszę przyznać, że nie miałam okazji zjeść takich kotlecików 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    pierwsze słyszę,zeby z tuńczyka w puszce zrobić kotleciki, a okazuje się,że wychodzą pięknie rumiane. Super pomysł, muszę kiedyś wypróbować…:)

    Odpowiedz

Skomentuj Klaudia Zuberska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *