JAJKO W CHMURCE

przez | 2 maja 2023


Jajko w chmurce to rewelacyjny pomysł na oryginalne i smaczne śniadanie. Przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, a efekt robi wrażenie. Jajko w chmurce to lżejsza wersja sadzonych jajek z piekarnika, przy czym zapieka się ubite białko uformowane w kształt chmurki z żółtkiem w środku. To wersja podstawowa z jajkiem w chmurce na toście, ale można ją wzbogacić np. tartym żółtym serem, podsmażonym bekonem, czy szpinakiem. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 jajko (osobno białko i żółtko)
szczypta soli

1 tost pszenny
1 łyżeczka masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko natłuszczonym olejem, aby nie przywarło. Formujemy delikatnie chmurkę z wgłębieniem pośrodku. Wstawiamy do piekarnika na 5-6 minut, białko powinno się lekko zarumienić. W tym czasie chleb tostowy smarujemy masłem. Podpieczoną chmurkę wyjmujemy z piekarnika, do wgłębienia wkładamy żółtko, obok układamy tost, wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 -6 minut. Tost przekładamy na talerz, na wierzchu układamy jajko w chmurce, możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i od razu podajemy, smacznego 🙂

16 komentarzy do „JAJKO W CHMURCE

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *