EKSPRESOWE EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

przez | 15 maja 2023


Rewelacyjne eklerki bez pieczenia. Dwa kruche podłużne biszkopty przełożone bitą śmietaną i polane roztopioną czekoladą. Ekspresowe eklerki bez pieczenia to fantastyczne deser, który robi się łatwo, a wygląda i smakuje przepysznie. To świetny pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie. Do przygotowania najlepiej użyć włoskich podłużnych biszkoptów, bo są bardziej kruche, niż zwykłe. Nadzienie to może być bita śmietana, krem budyniowy lub czekoladowy, albo mascarpone wymieszane z miodem i cukrem waniliowym. Ja lubię ozdobić eklerki czekoladą, ale posypane cukrem pudrem też będą smaczne, zależnie od tego na co mamy ochotę. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
20 podłużnych włoskich biszkoptów (takich jak do tiramisu)
250 ml śmietanki kremówki 36%
3 – 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżeczka masła

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i wanilią, przekładamy do rękawa cukierniczego. Na 10 biszkoptach wyciskamy bitą śmietanę, przykrywamy pozostałymi biszkoptami. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę z masłem, nakładamy na wierzch. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „EKSPRESOWE EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Wspaniały pomysł na wykorzystanie biszkoptów do zrobienia takiego deseru. Prosto i szybko do wykonania. Takie desery bardzo lubię 🙂 b

    Pozdrawiam Cię z całego serducha i przesyłam Tobie mega pozytywną energię 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    proste, a jakie pomysłowe! idealne gdy ma się ochotę na małe słodkie conieco:))

    Odpowiedz

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *