CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

przez | 10 maja 2023


Szybkie i pyszne ciasto z biszkoptów przełożonych budyniowym kremem czekoladowym. Ciasto czekoladowe bez pieczenia robi się bez wysiłku z prostych składników. Dwie warstwy biszkoptów z aksamitnym kremem budyniowym o smaku czekoladowym. Wierzch posypany kakao, przypomina trochę tiramisu. To wyśmienite ciasto bez pieczenia, które na pewno zachwyci każdego kto spróbuje. Najlepiej użyć włoskich biszkoptów, takich jakie wykorzystuje się do przygotowania tiramisu. Ewentualnie zamiast biszkoptów warstwy ciasta można ułożyć z herbatników typu petitki. Ciasto czekoladowe bez pieczenia, to deser idealny do kawy. To ciasto rewelacyjnie smakuje, nie jest ciężkie, ładnie się kroi. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę o wymiarach 12 na 23 cm)
450 ml mleka
75 g masła pokrojonego na kawałki
25 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 żółtka
1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym bez cukru (40g)
30 g mąki pszennej

około 100 g włoskich podłużnych biszkoptów
kakao do posypania

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę biszkoptów (w razie potrzeby docinamy je, aby całe dno było pokryte). Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, czekoladę w małych kawałkach i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier, czekolada i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń, kakao, cynamon i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Połowę kremu wykładamy na warstwę biszkoptów, wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów, następnie pozostały krem, wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *