WIENIEC PIZZOWY Z PIECZARKAMI

przez | 13 marca 2023


Wieniec pizzowy świetnie wygląda, pysznie smakuje i pasuje na imprezy domowe. Można go nadziać według gustu, tym razem to proste nadzienie przypominające pizzę z pieczarek i sera oraz oczywiście do tego sos pomidorowy. Smaczne nadzienie otulone miękkim ciastem drożdżowym. Wieniec pizzowy można podać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub np. tysiąca wysp. Wieniec pizzowy z pieczarkami to idealny sposób na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Wcześniej piekłam podobny wieniec z szynką, który też świetnie smakuje. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
350 g mąki pszennej (najlepiej 00 na pizzę)
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
50 ml oleju
160 ml letniego mleka
(farsz)
250 g pieczarek pokrojonych bardzo drobno
1/2 cebuli pokrojonej bardzo drobno
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
60-70 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
sól i pieprz
4 łyżki sosu do pizzy lub passaty pomidorowej

żółtko do posmarowania wierzchu

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 – 6 minut, aby odparować wodę, dodajemy czosnek i zioła, smażymy przez około 1 minutę, dodajemy sos do pizzy lub passatę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i olej. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) lub ręcznie przez 9- 10 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 30 – 45 cm. Rozkładamy pieczarki z sosem, posypujemy serem, zwijamy jak roladę, lekko rozciągamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejamy końce, aby powstało koło, ostrym nożem kroimy na 3 cm kawałki od środka do brzegu (tak aby nadal były złączone ze sobą). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „WIENIEC PIZZOWY Z PIECZARKAMI

Skomentuj Urocznica Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *