Pasztet z ciecierzycy to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Pasztet z ciecierzycy smakuje nie tylko wegetarianom, bo jest pyszny, kremowy, tani i prosty do zrobienia. Pasztet z ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny pasztet, np. na Wielkanoc. Można go podać ze świeżym pieczywem, z ulubionym sosem lub chrzanem, jako przekąskę, przystawkę, na kolację lub śniadanie. Fajnie smakuje na kanapkach z pomidorem lub ogórkiem małosolnym. Warto spróbować, ja na pewno będę do niego wracać, gorąco polecam 🙂
Składniki:
(na 1 małą keksówkę około 10 na 16 cm)
1 puszka ciecierzycy o wadze około 400 g
1 duża cebula drobno pokrojona
2 małe marchewki drobno pokrojone
1 łyżka masła
50 g płatków owsianych błyskawicznych
1 duże jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i marchewkę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, kmin, imbir, mieszamy, dodajemy łyżkę wody, przykrywamy, dusimy przez około 5 minut, odstawiamy na około 5 minut do przestygnięcia. Ciecierzycę dokładnie odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy blenderem. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wyrównujemy powierzchnię, możemy posypać płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 45 – 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Podajemy pokrojony w plastry, smacznego 🙂
Witam serdecznie ♡
Super przepis, pasztecik wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wygląda bardzo apetycznie i do tego bardzo zdrowy, bo z ciecierzycy 🙂
pyszniutko!
Super przepis, chętnie wypróbuję, a ja z kolei robiłam niedawno pastę z białej fasoli, coś jak smalczyk. 😉
Pyszny pasztet 🙂
Ja zawsze robię pasztet z warzyw z rosołu. Ale takiego jeszcze nie robiłam – muszę spróbować.
Kmin rzymski idealnie pasuje do cieciorki – biorę w ciemno!
Bardzo apetycznie wygląda ten pasztet. Fajny dodatek do kanapki 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie mega pozytywnego dnia 🙂 <3
Patryk
Muszę spróbować zrobić taki pasztecik 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ale pysznie wygląda, muszę koniecznie zrobić 🙂
Pozdrawiam
Iwetta
Nigdy nie jadłam, ale słyszałam wiele dobrego o takim pasztecie, więc jestem ciekawa smaku 🙂