MAZUREK CZEKOLADOWY

przez | 16 marca 2023


Mazurek czekoladowy to świetny pomysł na Wielkanoc. Na spodzie kruche ciasto, w środku kwaskowe powidła śliwkowe, a na wierzchu pyszna warstwa czekoladowa. Co roku staram się, aby mazurek był smaczny i ładnie się prezentował. Mazurek oczywiście powinien być ciekawie ozdobiony, tym razem użyłam kandyzowanych wiśni i połówek orzeszków, a na brzegu delikatne wzorki z białej czekolady. Mazurek czekoladowy to efektowne ciasto, które mam nadzieję będzie niezapomnianą ozdobą świątecznego stołu i zrobi wrażenie na gościach. Ja używam gorzkiej czekolady do przygotowania warstwy czekoladowej, ale może być też mleczna. Zamiast powideł można dodać kwaskowego dżemu, np. porzeczkowego lub malinowego. Do zrobienia ozdób na wierzchu mazurka pasują też blanszowane migdały zamiast orzeszków. Mazurki pojawiły się w Polsce prawdopodobnie wraz z najazdami Turków. Pierwsze zapiski pochodzą z XVII wieku, opisują mazurki jako niezwykle ozdobne i słodkie. Królowały na nich kandyzowane i suszone owoce, figurki z marcepanu, konfitury, orzechy, migdały. Wyglądem przypominały najpiękniejsze obrazy. Nazwa ciasta pochodzi prawdopodobnie do słowa Mazur, którym określano kiedyś mieszkańców Mazowsza i właśnie w tym regionie pojawiły się pierwsze zapiski o tym wypieku i na tym obszarze jest najbardziej popularny. Gorąco polecam mazurek czekoladowy 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej przesianej
20 g cukru pudru
150 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
(warstwa czekoladowa)
100 g gorzkiej czekolady
35 g masła w kawałkach wiórków kokosowych

3 – 4 łyżki powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu
Dekoracja: kandyzowane wiśnie, orzeszki arachidowe, 50 g białej czekolady

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z papieru przygotowujemy prostokątny szablon o wymiarach 25 na 15 cm. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3 – 4 mm, wycinamy kształt zgodnie z szablonem, z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, przyklejamy do brzegu ciasta wcześniej posmarowanego odrobiną białka, widelcem delikatnie tworzymy wzorek na brzegu. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut. Przed pieczeniem dno ciasta nakłuwamy widelcem, układamy z papierem na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 – 25 minut, do zarumienienia, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, np. na noc. Ciasto delikatnie przenosimy na talerz lub deskę, smarujemy powidłami lub dżemem. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, gdy ostygnie, wylewamy na warstwę powideł lub dżemu, wyrównujemy powierzchnię lekko potrząsając, układamy ozdoby z połówek wiśni, wokół orzeszki tworząc kwiatki. Brzeg możemy udekorować roztopioną białą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „MAZUREK CZEKOLADOWY

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *