STRUDEL/STRUCLA MAKOWA

przez | 15 grudnia 2022


Kuchnia regionalna często odchodzi w zapomnienie, dlatego warto ją propagować. Dzisiaj zapraszam na jeden z wypieków regionalnych, czyli strudel. Strudel, wpisany na listę produktów regionalnych, jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali do Bukowiny Rumuńskiej. Po zakończeniu drugiej wojny światowej powrócili do Polski i kultywowali tradycje przodków. W skansenie w Ochli koło Zielonej Góry organizowane były pokazy wypieku strudli, które podaje się na zakończenie żniw i na Boże Narodzenie. Strudel czasami nazywany jest też struclą. Strudel z miękkiego ciasta drożdżowego nadziewany masą makową, trochę przypomina makowiec i jest tak samo pyszny, ale lżejszy, bo do ciasta nie dodaje się masła. Różni się także sposobem zawijania, strudel to połączone ze sobą dwie rolady. Strudel makowy to wspaniałe ciasto, które pasuje idealnie na świąteczny stół. Można je udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem, albo tak jak ja polewą z rozpuszczonej białej czekolady. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 2 małe keksówki, każda o długości około 25 cm)
500 g mąki pszennej tortowej
200 ml letniego mleka
2 jajka
50 g cukru
7 g drożdży instant
500 g masy makowej z puszki (dobrej jakości)

żółtko do posmarowania

Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto, najlepiej mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) przez około 6 – 7 minut lub ręcznie przez około 9 – 10 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kwadrat około 25 cm, smarujemy masą makową i przeciwległe końce ciasta zwijamy w rolady, tak aby spotkały się na środku. Każdy strudel wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 – 35 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z foremki, ozdabiamy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Przepis z książki o wypiekach regionalnych, wydanej przez Bakaland

11 komentarzy do „STRUDEL/STRUCLA MAKOWA

  1. czerwonafilizanka

    Moja mama coś podobnego robi tylko daje więcej maku i bez lukru robi

    Odpowiedz

Skomentuj Naćpana książkami Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *