Bigos, czyli klasyk polskiej kuchnia. To mój sprawdzony przepis na pyszny, aromatyczny, bogaty w smak bigos świąteczny. Bigos długo gotowany z kapusty słodkiej i kiszonej z dodatkiem pachnących suszonych grzybów, słodkich wędzonych śliwek, wina, wędlin i przypraw. Bigos jest bardzo smaczny, ma piękny kolor, a kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Każdy ma swój sprawdzony przepis na bigos, ale najważniejsze są dobre składniki i długie gotowanie. Mój bigos dzięki gotowaniu przez kilka dni nabiera rewelacyjnego smaku i trudno nie poprosić o dokładkę. Bigos można gotować od razu przez kilka godzin, ale według mnie gotowany krótko przez kilka dni ma lepszy smak i wszystkie składniki mogą się dobrze przegryźć. Bigos podaję w drugi dzień świąt z pieczywem i już nic więcej nie trzeba. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg białej kapusty
3/4 kg pieczonego mięsa, wędlin i kiełbasy
50 gramów suszonych grzybów
3 cebule
3 łyżki smalcu (domowego) lub oleju
100 gramów wędzonych polskich śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (lub półwytrawnego)
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
Grzyby płuczemy zimną wodą, jeśli są mocno zapiaszczone, następnie zalewamy ciepłą wodą, żeby je przykryła i odstawiamy na godzinę. Kapustę białą szatkujemy i przelewamy na sitku gorącą wodą. Kiszoną kapustę odciskamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę drobno kroimy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej lub domowy smalec, podsmażamy cebulę, żeby zmiękła. Dodajemy oba rodzaje kapusty i wodę z grzybów (bez osadu), gotujemy na małym ogniu mieszając. Po 15 minutach dodajemy pokrojone grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, gotujemy 10 minut. Dodajemy pokrojone na kawałki mięso, wędliny, kiełbasę i pokrojone śliwki. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na noc. Na drugi dzień bigos podgrzewamy, dodajemy wino, majeranek, mieszamy, gotujemy na małym ogniu 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłączmy ogień i odstawiamy na noc. Trzeciego dnia podgrzewamy bigos, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, mieszając, żeby się nie przypalił. Podajemy z pieczywem. Bigos przechowujemy w lodówce i przed podaniem podgrzewamy na patelni, np. z plasterkami kiełbasy. Możemy go też zamrozić na później. Smacznego 🙂
Chętnie bym zjadła taki jarski bigos!
oj tak własnie z mieszanej świeżej i kiszonej kapusty wychodzi ponoć najlepszy bigos
Mniam. Bigos na święta musi być.
Świetny bigos 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym zjadła taki bigos:)
Wesołych świąt!:)
Idealny! 🙂
Przepyszny bigos świąteczny. U mnie na wigilii często przyrządza się groch z kapustą i grzybami. To jedno z moich ulubionych potraw świątecznych 🙂
Twój bigos wygląda rewelacyjnie i smakowicie 😛
Pozdrawiam Cię cieplutko,
Patryk
U mnie bigos był obecny już tydzień przed Świętami 🙂
mniammm uwielbiam takie bigosy
Uwielbiam taką kapuchę, mniam mniam:)
Pozdrawiam serdecznie