Węgierska zupa gulaszowa, smaczna, rozgrzewająca, pikantna i pożywna. Tradycyjnie węgierska zupa gulaszowa zawierała mięso, paprykę, cebulę i smalec, często z dodatkiem ziemniaków lub klusek. Nazwa gulyásleves lub krócej gulyás oznacza pasterza bydła, bo właśnie od pasterzy pochodzi ta potrawa. Pasterze często przygotowywali zupę gulaszową w kociołkach nad ogniskiem, stąd pochodzi inna nazwa bográcsgulyás (bogrács – z węgierskiego kociołek), a po polsku bogracz. Tak więc bogracz to nic innego jak zupa gulaszowa, tyle, że przyrządzana w kociołku. Od tamtych czasów zupa gulaszowa zyskała światową popularność i obecnie istnieje wiele wersji tej zupy, to jest przepis zbliżony do klasycznego, chociaż zamiast smalcu użyłam oleju. Zupę można odgrzać następnego dnia, będzie jeszcze lepsza. Gorąco polecam :)
Skopiuj adres i wklej go w swoim WordPressie, aby osadzić
Skopiuj i wklej ten kod na swoją witrynę, aby osadzić element