SERNIK KOKOSOWY BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

przez | 23 listopada 2022


Sernik kokosowy bounty to prawdziwa gratka dla wielbicieli kokosowych słodyczy. Na spodzie warstwa herbatników, na nich kremowy sernik kokosowy z mleczka kokosowego, wiórków kokosowych i mascarpone, a na wierzchu warstwa czekolady, udekorowana wiórkami kokosowymi i pestkami granatu. Sernik kokosowy bounty jest prosty do zrobienia, pyszny i efektowny. Można go podać na rodzinne spotkanie albo na święta. Możecie użyć innych owoców o kontrastowym smaku i kolorze. To świetny deser, który zrobicie bez wysiłku, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(masa kokosowa)
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 gramów serka mascarpone w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody

około 75 gramów herbatników

(polewa czekoladowa)
75 gramów czekolady deserowej
1 łyżeczka oleju roślinnego

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe i cukier, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, odstawiamy na 2 – 3 minuty, dodajemy żelatynę, miksujemy mikserem z końcówką do ubijania, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mascarpone, miksujemy, odstawiamy do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami (przerwy między herbatnikami wykładamy pokruszonymi kawałkami herbatników), nakładamy masę kokosową, wstawiamy do lodówki na noc. Sernik wyjmujemy z tortownicy na talerz. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju, wylewamy delikatnie na sernik, odstawiamy na kilka minut, posypujemy łyżką wiórków kokosowych i pestkami granatu. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „SERNIK KOKOSOWY BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

  1. Angelika Rydczak

    Mmm Pychotka :D!
    Zazdroszczę ci takich zdolności kulinarnych 😉
    Pozdrawiam! Miłego dnia 🙂
    Zapraszam również do mnie w wolnej chwili 😉 (nie mam profilu bloggera, dlatego zostawiam link)
    Wildfiret

    Odpowiedz
  2. Adrasteja

    Uwielbiam przepisy na ciasta nie wymagające pieczenia 🙂
    Wygląda bardzo apetycznie! Lubię serniki jak i kokos. Więc na pewno wypróbuję przepisu!
    Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *