STROGANOW (STROGONOW) Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ

przez | 21 października 2022


Stroganow, czasami nazywany strogonow to znane, smaczne i popularne od wielu lat danie. Klasycznie potrawa przygotowywana z wołowiny, obecnie występuje w różnych wersjach, tym razem proponuję stroganow z polędwiczki wieprzowej. Stroganow przypomina gulasz, z paskami delikatnej polędwiczki z cebulą i pieczarkami, w aksamitnym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietany. Stroganow można podać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem i kwaskową surówką lub ogórkiem kiszonym. Idealnie pasuje na rodzinny obiad. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gr polędwiczki wieprzowej
3 łyżki mąki pszennej
1 duża cebula pokrojona w cienkie półplasterki
250 gr pieczarek pokrojonych w plasterki
2 łyżki masła klarowanego (lub 1 łyżka zwykłego masła i 1 łyżka oleju)
2 łyżki oleju do smażenia
1 szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 listki laurowe
1/3 szklanki śmietany (co najmniej 18 %)
sól i pieprz

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 5 minut, żeby odparować wodę. Zdejmujemy z patelni, na tej samej patelni rozgrzewamy mocno olej. Oczyszczoną z błon polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plasterki grubości około 1 cm i następnie każdy plasterek w 1 cm paski, doprawiamy lekko solą i pieprzem, posypujemy mąką, delikatnie mieszamy (nadmiar mąki strząsamy). Wkładamy na patelnię z olejem i smażymy przez około 3 minuty mieszając, tak aby mięso zbrązowiało. Dodajemy bulion, zagotowujemy, dodajemy pieczarki z cebulą, listki laurowe i paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez około 15 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest miękkie (jeśli nie to dusimy jeszcze kilka minut). Dodajemy śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu, mieszamy, doprawiamy danie solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem oraz np. kiszonym ogórkiem. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „STROGANOW (STROGONOW) Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *