ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 11 października 2022


Śledzie z pieczarkami i suszonymi pomidorami to bardzo smaczny pomysł na śledzie. Śledzie w tej wersji zaskakują różnorodnością smaków, a wszystkie składniki bardzo dobrze się komponują. Śledzie oczywiście pasują na Boże Narodzenie, ale też bez okazji. Śledzie z pieczarkami i suszonymi pomidorami wyjątkowo smaczne i proste, a jednocześnie niebanalne. Gorąco polecam, warto spróbować 🙂

Przepis:
300 gr śledzi solonych lub w oleju (najlepiej Matias)
1 średnia cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
3 łyżki oleju
200 gr małych pieczarek pokrojonych na cienkie półplasterki
1 łyżeczka oregano
5 – 6 dużych suszonych pomidorów w oliwie, drobno pokrojonych
sól, pieprz
olej do zalania śledzi

Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez 1 – 2 godziny (zależy od tego jak słone są śledzie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na małym ogniu kilka minut, aż zrobi się szklista, dodajemy pieczarki, lekko solimy, smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek i oregano, smażymy przez minutę, dodajemy pomidory, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. W szklanym słoiku układamy na przemian śledzie i pieczarki z pomidorami, dolewamy olej, aby przykrył śledzie (możemy wymieszać olej z oliwą z zalewy z suszonymi pomidorami. Zakręcamy naczynie, wstawiamy do lodówki na dobę lub dwie. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

  1. Królowa Karo

    Bardzo lubię śledzie – w takim towarzystwie jeszcze nie jadłam, ale zapowiadają się apetycznie 🙂 Ja ostatnio robiłam w zalewie korzennej – taki eksperyment przedświąteczny już 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *