PASTA ŚLEDZIOWA (FORSZMAK)

przez | 22 października 2022


Pasta śledziowa z prostych składników o bardzo intensywnym smaku, pochodząca z kuchnia żydowskiej. Tylko kilka składników, tj. śledzie, jajka na twardo, cebula i jabłko, a które tworzą pastę o bardzo intensywnym i ciekawym. Pasta śledziowa, czyli tzw. forszmak oznacza “przedsmak”, czyli przystawkę, która ma za zadanie pobudzić kubki smakowe. Pasta może nie prezentuje się wyjątkowo, ale smakuje rewelacyjnie ze świeżym pieczywem. Wierzch można dodatkowo ozdobić kawałkiem śledzia i natką pietruszki. Istnieje wiele przepisów, ja wybrałam najprostszy, a jednocześnie bardzo smaczny. W ciągu wielu lat powstało mnóstwo wersji od pasty śledziowej, aż do gulaszu z cielęciny. Zamiast pasty, składniki można pokroić, w ten sposób uzyskamy rodzaj sałatki śledziowej. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 filety śledziowe (solone lub w oleju)
2 jajka ugotowane na twardo, obrane pokrojone w kostkę
1 kwaśne jabłko obrane pokrojone w kostkę
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Śledzie moczymy w zimnej wodzie (lub pół na pół z mlekiem) przez około 1 – 2 godziny, w zależności od tego, jak bardzo są słone, kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem na pastę, dodajemy natkę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „PASTA ŚLEDZIOWA (FORSZMAK)

Skomentuj Venus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *