ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

przez | 7 września 2022


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym łososiem to jedna z fajniejszych propozycji na smaczne danie ze szpinakiem. Jeśli nie macie pomysłu na wegetariański obiad, ta zapiekanka idealnie się sprawdzi. Makaron to zawsze dobry pomysł, a zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i łososiem wędzonym to proste, a jednocześnie zadziwiająco smaczne danie. Całość fajnie dopełnia sos beszamelowy z tartym żółtym serem i ułożone na wierzchu pomidory z odrobiną ziół. Prosto i smacznie, na obiad lub kolację w sam raz, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
300 gr makaronu (krótkiego, np. kolanka lub kokardki)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
450 gr mrożonego szpinaku w liściach
125 gr łososia wędzonego na ciepło
sól i pieprz
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

50 gr startego żółtego sera
2 pomidory pokrojone w plasterki

Zaczynamy od sosu beszamelowego. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy rózgą smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy 2/3 tartego sera, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy oliwę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy szpinak, lekko solimy, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut, dodajemy czosnek, rozdrobnionego widelcem łososia, smażymy przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos beszamelowy, mieszamy, przekładamy do makaronu, mieszamy dokładnie. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, wygładzamy powierzchnię, układamy pokrojone pomidory, ewentualnie posypujemy odrobiną ziół prowansalskich, posypujemy pozostałym serem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

  1. Justyna Żelaznowska-Łazarz

    Lubię takie proste w wykonaniu zapiekanki 🙂

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *