KRUCHA SZARLOTKA Z BUDYNIEM

przez | 27 września 2022


Delikatna i niezwykle smaczna szarlotka na kruchym, maślanym cieście, z warstwą kwaskowych jabłek, aksamitnym waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Ta krucha szarlotka z budyniem smakuje po prostu rewelacyjnie. Myślę, że ta szarlotka to będzie mój numer 1 tej jesieni. Wszystkie warstwy smakują wyjątkowo, a całość komponuje się fantastycznie. Koniecznie do zrobienia w sezonie szarlotkowym, gorąco polecam 🙂

Przepis:
na formę 20 na 20 cm
(kruche ciasto)
300 gr mąki pszennej
40 gr cukru pudru
150 gr zimnego masła
1 żółtko
1 – 2 łyżki śmietany

1 łyżka bułki tartej

(budyń waniliowy)
1 opakowanie budyniu waniliowego
450 ml mleka
1 – 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

(nadzienie z jabłek)
5 twardych jabłek (o łącznej wadze około 700 – 800 gr)
1 łyżka wody
1/4 szklanki cukru
1 – 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach i zagniatamy, żeby powstały duże grudki (ja używam do przygotowania ciasta malaksera, co ułatwia pracę). Do masy dodajemy żółtko i śmietanę, zagniatamy do powstania ciasta, odcinamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy na kawałku papieru do pieczenia na wielkość foremki, układamy na dnie na papierze, wstawiamy na godzinę do lodówki. Folią owijamy pozostałą 1/3 ciasta i też wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 450 ml mleka zamiast 500 ml, gotujemy, aż będzie gęsty, jeśli budyń jest bez cukru do dodajemy łyżkę lub dwie, według gustu, odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na małą kostkę, wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę wody, posypujemy cukrem i cynamonem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut, bez mieszania tylko potrząsając od czasu do czasu naczyniem, zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby odparować ewentualny nadmiar wody, możemy delikatnie pomieszać i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą (żeby wchłonęła ewentualny nadmiar płynu), wykładamy jabłka, wygładzamy powierzchnię, następnie nakładamy budyń, wyrównujemy powierzchnię, odłożoną 1/3 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na warstwę budyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 45 – 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „KRUCHA SZARLOTKA Z BUDYNIEM

    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję za spróbowanie ciasta 🙂 polecam też inne przepisy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  1. Monika

    Lubie szarlotka, po samym zdjęciu wnioskuję, że wyszła Ci pyszna. Tylko jedna rzecz mnie razi i to bardzo, proszę zmień to i nie pisz tak. Skrót od gramy to “g”, nie pisz “gr”, naprawdę pierwszy raz coś takiego widzę.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję za komentarz 🙂 poprawię skrót od następnego wpisu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *