GRUSZKI ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

przez | 14 sierpnia 2022


Gruszki zapiekane z czekoladą, orzechami i płatkami migdałów to deser, który przygotujecie bez wysiłku, a smakuje przepysznie. To jeden z tych deserów, które zawierają niezwykle proste składniki, a efekt jest zaskakująco smaczny. Nawet jeśli nie macie doświadczenia w kuchni z tym deserem na pewno sobie poradzicie. Gruszki zapiekane z czekoladą, orzechami i płatkami migdałów to lekki deser, można sobie na niego pozwolić bez wyrzutów sumienia. Już podczas pieczenia w całej kuchni pięknie i słodko pachnie. Gruszki pod wpływem ciepła stają się słodkie i soczyste, rozpuszczona czekolada w połączeniu z cynamonem smakuje wspaniale, a orzechy i płatki migdałów dodają chrupkości. Czasami dodaję tylko migdały, a czasami same orzechy, ale można też użyć obu składników. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na 2 porcje)
1 duża dojrzała gruszka
2 kosteczki czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, według gustu)
2 łyżeczki płatków migdałów
2 łyżeczki posiekanych orzechów
2 łyżeczki miodu

Gruszkę kroimy na pół, usuwamy pestki, obie części posypujemy cynamonem, w miejsce po pestce wkładamy kosteczkę czekolady, na wierzch orzechy i płatki migdałów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut – 25 minut, aż migdały się przyrumienią, wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy miodem i podajemy od razu na ciepło, smacznego 🙂

12 komentarzy do „GRUSZKI ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Gruszki są fantastyczne do deserów i nie trzeba tyle wysiłku włożyć, by zrobić taki prosty deser na bazie gruszek zapiekanych w czekoladzie. Ode mnie masz 5* za ten piękny i przepyszny deser. Wspaniała robota.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie przesympatycznego i miłego dnia.
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *