DOMOWY BUDYŃ MALINOWY

przez | 29 sierpnia 2022


Domowy budyń to dla mnie zawsze powrót do smaków dzieciństwa. Najbardziej pamiętam budyń truskawkowy, ale malinowy też jest pyszny, chyba nawet smakuje mi bardziej. Oczywiście można przygotować budyń czy kisiel z gotowych produktów sklepowych, ale jednak domowy budyń smakuje o wiele lepiej i jest oczywiście zdrowszy. Domowy budyń malinowy, to smaczny i lekki deser, który smakuje i dzieciom i dorosłym. Można go udekorować bitą śmietaną, owocami, sokiem malinowym lub tak jak ja jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną miodu i listkami mięty. Lubię wracać do takich smaków, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 gr malin
250 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka masła
1-2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Maliny miksujemy blenderem z 150 ml mleka, cukrem i żółtkiem (przecieramy przez sitko, żeby budyń był bardziej aksamitny). Przelewamy do rondelka (najlepiej teflonowego), doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy pozostałe mleko dokładnie wymieszane z mąką ziemniaczaną lub skrobią (jeśli lubicie bardzo gęsty budyń to 2 łyżki), stawiamy z powrotem na ogniu, gotujemy mieszając, gdy pojawią się bąbelki zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy. Przelewamy budyń do małych szklanych naczyń, możemy podać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami (żeby nie zrobił się kożuch, przykrywamy wierzch folią spożywczą). Smacznego 🙂

13 komentarzy do „DOMOWY BUDYŃ MALINOWY

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Fantastyczny i kolorowy budyń. Uwielbiam bardzo budyń. Już dawno go nie jadłem 😉
    Uwielbiam do budynia szczególnie dodawać kakao oraz owoce. To wspaniały deser na podwieczorek.

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz przesympatycznego dnia,
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *