CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

przez | 15 lipca 2022


Ciecierzyca po bretońsku to inna wersja znanej i popularnej fasolki po bretońsku. W tym daniu fasolkę zamieniłam na ciecierzycę, nie dodałam kiełbasy, tylko odrobinę wędzonego boczku dla lepszego smaku, ale można zrobić też zrobić to danie w wersji wegetariańskiej. Ciecierzyca po bretońsku z sosie pomidorowym, pachnącym czosnkiem i majerankiem. Prosta i smaczna potrawa, którą można przygotować o każdej porze roku, na obiad lub pożywną kolację. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w małą kostkę
2 plasterki boczku wędzonego pokrojonego w paski (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki o wadze 400 gr
1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
2 puszki ciecierzycy (każda o wadze 400 gr)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub według gustu)
szczypta mielonych goździków
szczypta cukru
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy boczek (opcjonalnie), smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy cebulę, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, majeranek, kmin, smażymy mieszając przez minutę. Dodajemy pomidory i przecier, mieszamy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy ciecierzycę z zalewą i paprykę, przykrywamy, gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo fajny, a zarazem ciekawy przepis. Te pomysły są niesamowite. Bardzo podobają mi się te pomysły i za to Cię doceniam Te danie jest wart wypróbowania

    Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego i pozytywnego dnia ‍♂️
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Monika

    Ja do ciecierzycy ostatnio się przekonałam i szukam ciekawych przepisów, żeby ją jakoś ciekawie przyrządzić. Przepis super- na pewno wykorzystam 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Kasia Futka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *