ESQUITES – MEKSYKAŃSKA PRZEKĄSKA Z KUKURYDZY

przez | 16 czerwca 2022


Esquites to meksykańska przekąska z kukurydzy z dodatkiem majonezu, sera, soku z limonki, kolendry, pikantnej papryczki i czosnku. Bardzo popularna na ulicznych straganach, podawana w przezroczystych kubeczkach. Esquites zawiera proste składniki i aż trudno uwierzyć ile w takim jednym kubeczku smaków. Słodka, chrupiąca kukurydza, słony ser, kwaskowa limonka i pikantna papryczka oraz nutka czosnku, w kremowym sosie. Pasuje na małe co nieco, albo dodatek np. do dań z grilla. Esquites można przygotować z mrożonej kukurydzy lub w sezonie ze świeżej, często wcześniej grillowanej. Jeśli lubicie pikantne dania, to można dodać więcej ostrej świeżej papryczki, a jeśli mniej, to odrobinę ostrej papryki w proszku. Warto spróbować 🙂
Przepis:
250 gr mrożonej kukurydzy (w ziarnach)
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka majonezu (ja dodaję majonez i śmietanę, ale mogą być 2 łyżki majonezu bez śmietany)
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z limonki
1 ostra papryczka bez ziaren drobno pokrojona lub ostra papryka w proszku według gustu
1 – 2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki fety
sól i pieprz

Kukurydzę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy masło na małym ogniu, dodajemy czosnek, smażmy przez minutę, dodajemy odsączoną kukurydzę i ostrą świeżą papryczkę (jeśli chcemy), smażymy mieszając przez około 2 minuty, zdejmujemy z ognia. Dodajemy majonez, śmietanę, sok z limonki, mieszamy, dodajemy kolendrę, mieszamy, 1 łyżkę pokruszonej fety, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, przekładamy do szklanych lub plastikowych kubeczków, wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną fetą (ewentualnie ostrą papryką w proszku), dekorujemy plasterkiem limonki i kolendrą. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „ESQUITES – MEKSYKAŃSKA PRZEKĄSKA Z KUKURYDZY

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo ciekawe, a zarazem interesujące danie 🙂 Kukurydza to coś, co najbardziej uwielbiam. Nie tylko popcorn, ale także ziarna kukurydzy. Akurat dzisiaj na śniadanie zrobiłem sobie jajecznicę z warzywami i kukurydzą. Pyszota.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *