ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM

przez | 30 maja 2022


Pamiętam z dzieciństwa zupę truskawkową w formie kompotu z dodatkiem makaronu. Jednak zupa truskawkowa w formie kremu z dodatkiem soku z cytryny, wanilii, wzbogacona śmietanką, podawana z dodatkiem makaronu oraz kilku truskawek pokrojonych na kawałki smakuje mi dużo bardziej. Do zupy można użyć truskawek, które pozostały nam z poprzedniego dnia i też będzie pysznie. Zupę truskawkową możemy podać na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 gr truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
3 szklanki wody
1/3 szklanki śmietanki 30 %
Dodatki: drobny ugotowany makaron

Truskawki bez szypułek kroimy na ćwiartki (2 – 3 łyżki odkładamy na później), wkładamy do garnka, posypujemy cukrem, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, dodajemy dwie szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy sok z cytryny, sól i wanilię. W szklance zimnej wody mieszamy skrobię, aby nie było grudek, dodajemy do garnka, gotujemy na małym ogniu mieszając, aż pojawią się bąbelki, dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Podajemy z wcześniej odłożonymi truskawkami i makaronem, smacznego 🙂

10 komentarzy do „ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM

  1. Anonim

    Robię tak samo, tylko nie dodawałam nigdy skrobii. Zima używam mrożonych truskawek, dzięki temu pachnie mi wiosna, gdy za oknem szaro…

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      W zimie taka zupa na pewno poprawia humor 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  2. Anonim

    Zupa jest przepysznawcześniej robiłam bez blendowania i wanili ale ta wersja jest wyśmienita

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *