SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM I SMAŻONYM PARMEZANEM

przez | 18 kwietnia 2022


Sałatka Cezar to jedna z najbardziej znanych i popularnych sałatek. Tradycyjna wersja zawiera sałatę, grzanki i parmezan. Sałatka cezar coraz częściej wzbogacana jest dodatkowymi składnikami, jak kurczak, pomidorki koktajlowe. Moja wersja zawiera soczystego kurczaka, kilka pomidorków koktajlowych dla ozdoby i pyszny, intensywny w smaku podsmażony parmezan. Sos do sałatki, oprócz majonezu zawiera także jogurt, aby był trochę lżejszy. Sałatka cezar, podana pierwszy raz w 1924 roku przez Caesara Cardiniego, włoskiego kucharza, który prowadził restaurację w meksykańskim mieście Tijuana. To sałatka z tradycją, nadal bardzo smaczna i warta spróbowania, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka w proszku

1 sałata rzymska lub mix różnych sałat
1/4 bagietki
2 łyżki oliwy
kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki

(sos)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę – 4 łyżki
1 łyżeczka soku z cytryny
15 gramów parmezanu startego na tarce o małych oczkach
sól i pieprz

(chipsy z parmezanu)
20 gr parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Bagietkę kroimy w na kromki o grubości około 1 cm, następnie każdą kromkę na pół, skrapiamy oliwą. Piersi kurczaka smarujemy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, kminem i papryką, układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2 minuty z obu stron, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok układamy kawałki bagietki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 8 – 10 minut, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 3 – 4 minuty. W tym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową, nakładamy po łyżeczce tartego parmezanu, smażmy przez około 30 – 40 sekund, zdejmujemy drewnianą szpatułką na ręcznik papierowy (możemy je zwijać w ruloniki). Zamiast podsmażonego parmezanu można posypać sałatkę serem startym na tarce o dużych oczkach. Połowę liści sałaty (lekko porwane) umieszczamy w dużej misce, dodajemy 1/3 sosu, delikatnie mieszamy, wykładamy na talerze, dodajemy pozostałe liście sałaty, układamy kurczaka pokrojonego na kawałki, grzanki, pomidorki koktajlowe, dodajemy pozostały sos, na wierzchu układamy chipsy z parmezanu. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM I SMAŻONYM PARMEZANEM

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *