PROSTY CHLEB PSZENNY

przez | 26 lutego 2022


Domowy chleb smakuje pysznie i pięknie pachnie. Od czasu do czasu piekę różne chleby i coraz bardziej też upraszczam przepisy, dzisiaj polecam łatwy chleb bez wyrabiania, wystarczy ciasto dobrze wymieszać łyżką. Chleb jest delikatny, miękki w środku z chrupiącą skórką, po prostu można go jeść z samym masłem i jest pysznie. Ja dodaję trochę otrębów pszennych, ale to nie jest konieczne. Przyznam, że ostatnio to mój ulubiony chleb, nie wymaga wysiłku, a efekt jest bardzo smaczny. Warto spróbować 🙂
Przepis:
400 g mąki pszennej (typ 550)
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)

Do małej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 10 – 15 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników, ciasto (trochę kleiste, ale takie ma być) przekładamy do małej keksówki posmarowanej masłem i wysypanej mąką, dociskając w narożnikach silikonową szpatułką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40 – 50 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut, wyjmujemy chleb z foremki i studzimy, najlepiej na kratce. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „PROSTY CHLEB PSZENNY

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *