CHAŁWOWIEC (CIASTO BEZ PIECZENIA)

przez | 22 lutego 2022


Chałwowiec bez pieczenia to wyjątkowo smaczne ciasto nie tylko dla wielbicieli chałwy. Proste do zrobienia ciasto, zawiera warstwy herbatników, pyszny, aksamitny krem chałwowy składający się z chałwy, mascarpone i bitej śmietanki, a dla kontrastu kwaśny dżem. Chałwowiec bez pieczenia to ciasto, które odrobinę przypomina tiramisu i jest równie pyszne, a może nawet lepsze. Krem chałwowy jest przepyszny, mogłabym jeść go łyżką bez niczego 🙂 Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na małą formę keksową około 26 cm na 11 cm)
około 120 gr herbatników
150 g chałwy waniliowej
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek kwaśnego dżemu
kakao do posypania wierzchu

Śmietankę ubijamy na sztywno. Mascarpone, wanilię i chałwę pokruszoną na kawałki blendujemy na gładko, dodajemy partiami ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie 1/3 kremu chałwowego, kolejną warstwę herbatników, następnie pozostały dżem, 1/3 kremu chałwowego, układamy ostatnią warstwę herbatników, resztę kremu, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy z lodówki, przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „CHAŁWOWIEC (CIASTO BEZ PIECZENIA)

Skomentuj Martyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *