ZUPA PIECZARKOWA Z ZIEMNIAKAMI

przez | 12 stycznia 2022


Zupa pieczarkowa z ziemniakami, łatwa do zrobienia, tania, smaczna i pożywna. Nie wymaga wysiłku, zawiera proste składniki, a smakuje pysznie. Zupę pieczarkową z ziemniakami można podać posypaną serem feta lub kozim serem i odrobiną posiekanej natki pietruszki. Warto się skusić 🙂
Przepis:
350 g pieczarek pokrojonych z grube plasterki
1 średnia cebula pokrojona w piórka
2 duże ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 listek laurowy
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
3 – 4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 4 – 5 minut, dodajemy czosnek, tymianek, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy, ziemniaki i paprykę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odkładamy na talerz 1/3 pieczarek i ziemniaków, resztę zupy miksujemy blenderem (bez listka laurowego), wlewamy śmietankę wcześniej wymieszana z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z wcześniej odłożonymi ziemniakami i pieczarkami, ewentualnie posypujemy pokruszonym serem i natką pietruszki. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „ZUPA PIECZARKOWA Z ZIEMNIAKAMI

  1. Karo

    Zdecydowanie prezentuje się kusząco- musze znlaeźć chwilę i koniecznie ten Twój przepis wypróbować zwłaszcza ,że abrdzo lubię zupę pieczarkową 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia

    Uwielbiamy pieczarkową, ale taką z kluskami. Chętnie więc wypróbujemy twój przepis, tym bardziej, że zawiera nowość dla nas, jaką jest dodatek sera

    Odpowiedz
  3. Monika

    Bardzo lubię zupę pieczarkowa, ale nigdy nie dodawałam ziemniaków zawsze makaron. Pora nadrobić zaległości;)

    Odpowiedz
  4. Edyta

    Az czuje ten zapach! Uwielbiam zupki w kazdej postaci. U mnie nie maja konkretnej nazwy, wsypuje do garnka warzywa, dolewam wody i gotuje na pol-gesto. Pyszna ta Twoja grzybowa zupka!

    Odpowiedz

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *