KURCZAK HASSELBACK Z SALAMI, CUKINIĄ I SEREM

przez | 23 stycznia 2022


Kurczak hasselback to prosty sposób na smaczny i ciekawy obiad. Pomysł zaczerpnięty ze sposobu w jaki przygotowuje się ziemniaki hasselback, czyli danie pochodzące ze Szwecji, znane i lubiane od 200 lat. W przypadku kurczaka wystarczy pierś kuczaka ponacinać, podobnie jak ziemniaki, natrzeć przyprawami, a nacięcia można wypełnić ulubionymi dodatkami. W mojej wersji kurczaka hasselback wypełniałam plasterkami cukinii, salami, a wierzch posypałam tartym serem. Przepisów na kurczak nigdy za wiele, a kurczak hasselback to bardzo fajny i efektowny przepis, a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
5 – 6 plasterków salami przekrojonych na pół
5 – 6 plasterków cukinii
25 gr sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach

Dwie łyżki oliwy i przyprawy mieszamy dokładnie. Piersi nacinamy co około 2 cm do 2/3 jej grubości, smarujemy oliwą z przyprawami (również w nacięciach). Kawałki salami i cukinii skrapiamy jedną łyżką oliwy, następnie wkładamy w nacięcia, wierzch posypujemy serem, układamy w naczyniu żaroodpornym, skropionym odrobiną oliwy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

13 komentarzy do „KURCZAK HASSELBACK Z SALAMI, CUKINIĄ I SEREM

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *