CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM (BEZ MĄKI)

przez | 11 stycznia 2022


Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym to prosty sposób na przygotowanie fajnych i zdrowych ciasteczek. Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym można łatwo i szybko przygotować ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Podstawowy przepis zawiera płatki owsiane, banana i masło orzechowe oraz ulubione przyprawy. Ciastka owsiane można wzbogacić czekoladą, orzechami lub suszoną żurawiną, tak jak u mnie. Takie ciasteczka owsiane można zabrać ze sobą, jako małą przekąskę na drugie śniadanie, która dodaje energii i zajadać bez wyrzutów sumienia. Szybko się je robi i szybko znikają “) Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 dojrzały banan
1,5 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów lub żurawiny suszonej, czekolady

Obranego banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy masło orzechowe, cynamon i wanilię, dokładanie mieszamy drewnianą łyżką, dociskając, aby składniki połączyły się w jedną masę, dodajemy posiekane dodatki, mieszamy. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc ciasteczka o grubości około 4 – 5 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 – 18 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM (BEZ MĄKI)

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *