WARKOCZ DROŻDŻOWY Z MAKIEM

przez | 15 grudnia 2021


Warkocz drożdżowy z makiem, to pyszne ciasto świąteczne, które może zastąpić tradycyjny makowiec. Jest prostszy do zrobienia i zawiera pyszne nadzienie makowe z bakaliami. Ja użyłam gotowej masy makowej, aby było jeszcze prościej, dodając więcej rodzynek. Warkocz drożdżowy z makiem bardzo fajnie wygląda i świetnie smakuje. Myślę, że to ciasto może być ozdobą świątecznego stołu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 – 160 ml letniego mleka
(nadzienie)
450 gr gotowej masy makowej dobrej jakości
2 łyżki rodzynek
białko z jednego jajka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka bułki tartej

1 żółtko do posmarowania ciasta

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Masę makową przekładamy na sitko, aby odcedzić nadmiar płynu (jeśli jest taka potrzeba). Białko ubijamy na sztywno z cukrem. Masę makową mieszamy z rodzynkami, następnie dodajemy białko w dwóch partiach i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, wałkujemy na grubość 5 mm nadając kształt prostokąta, na środku układamy wzdłuż ciasta najpierw bułkę tartą i następnie nadzienie, pozostawiając z obu stron po 1/3 ciasta bez nadzienia, następnie przecinamy ciasto po obu stronach na paski o szerokości około 2 cm i zaplatamy nad nadzieniem. Warkocz przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 40 minut – ostatnie 5 minut tylko z dolną grzałką włączoną (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia, możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować i podajemy. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „WARKOCZ DROŻDŻOWY Z MAKIEM

  1. Monika

    Pięknie wygląda. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić warkocz z makiem. Zwykle robię strule i mi pęka, a tu bardzo ciekawy patent, super!

    Odpowiedz

Skomentuj Venus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.