FILET Z KURCZAKA W SOSIE DYNIOWYM

przez | 12 października 2021


Tym daniem otwieram sezon dyniowy. Delikatne filety z kurczaka, zatopione w kremowym sosie dyniowym, z rozgrzewającymi przyprawami. Filet z kurczaka w sosie dyniowym to prosta potrawa, idealna na rodzinny obiad. Można podać ją z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką, u mnie mizeria. Filet z kurczaka w dyniowym sosie, to bardzo smaczny początek sezonu dyniowego, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 piersi z kurczaka (o łącznej wadze około 450 gr)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 mała cebula drobno pokrojona
1/2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach lub 1/2 szklanki puree z dyni
1 mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach
1 szklanka bulionu
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka kremowego serka
sól i pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka masła

Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na cztery kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy krótko filety z obu stron, przekładamy na talerz, przykrywamy. Na patelnię dodajemy masło, cebulę, marchewkę i dynię, smażymy przez około 2 – 3 minuty, dodajemy przyprawy i serek, smażymy przez minutę mieszając, wlewamy bulion, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, miksujemy na gładki sos (blenderem lub w malakserze), przelewamy sos z powrotem na patelnię, dodajemy kawałki kurczaka, delikatnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane posiekaną natką pietruszki, smacznego 🙂

15 komentarzy do „FILET Z KURCZAKA W SOSIE DYNIOWYM

Skomentuj Świat w kolorze blond Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *