CIASTO MARMURKOWE DYNIOWO-CZEKOLADOWE

przez | 14 października 2021


Jesienią dynia króluje nie tylko w mojej kuchni. W zeszłym roku piekłam ciasto dyniowe z migdałową kruszonką, a w tym roku trochę podobne i równie pyszne ciasto marmurkowe dyniowo-czekoladowe. Ma fajne przeplatające się kolory, jest pyszne i pięknie pachnie. Ciasto marmurkowe dyniowo-czekoladowe jest niezwykłe proste, bo robi się je podobnie do muffinek, czyli wystarczy zmieszać składniki, nie trzeba używać miksera. Najważniejsze jest dobre puree z dyni, nie może być za mokre, bo wyjdzie zakalec. Wierzch ciasta można polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Ciasto dyniowo-czekoladowe, to prosty i szybki przepis na jesienne ciasto bez wysiłku, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 21 cm)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta soli

2/3 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki śmietany
50 gr rozpuszczonego i wystudzonego masła
2 jajka

3 łyżki kakao
1 łyżka śmietany

W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, przyprawy. W drugiej misce mieszamy składniki płynne, czyli masło, jajka, śmietanę, wanilię, miód, puree z dyni (jeśli jest wodniste, to trzeba odcisnąć nadmiar wody). Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników (jeśli puree z dyni było bardzo zwarte, masa może być zbyt sucha, wtedy należy dodać łyżkę śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy przesiane kakao i łyżkę śmietany, mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, na środek nakładamy dwie łyżki masy jasnej, na to dwie łyżki masy ciemnej i tak na przemian, potrząsamy formą, aby masy rozprowadzić na całej powierzchni, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy i podajemy, smacznego 🙂

18 komentarzy do „CIASTO MARMURKOWE DYNIOWO-CZEKOLADOWE

  1. Monika

    Ja kiedyś robiłam chlebek dyniowa- czekoladowy drożdżowy, ale takie ciasto to rewelacja pomysł. Stosunkowo szybko się robi i efekt jest Wow!

    Odpowiedz

Skomentuj Meggie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *