KLOPSIKI W SOSIE CURRY

przez | 23 września 2021


Klopsiki w sosie curry, to proste i smaczne danie. Robi się je szybko, a ta wersja nie jest bardzo pikantna, natomiast bardzo aromatyczna, więc pasuje i dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki są mięciutkie, a sos z czosnkiem, cebulą imbirem, curry i kurkumą jest pyszny. Wielbiciele ostrzejszych dań mogą dodać pikantny sos chili, aby dopasować potrawę do swoich potrzeb. Klopsiki w sosie curry mają też tę zaletę, że zawierają przyprawy dobrze wpływające na nasze zdrowie, jak kurkuma, czosnek, imbir. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(klopsiki)
600 gr mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 – 3 łyżki bułki tartej
klarowane masło lub olej do smażenia
(sos)
1 cebula drobno pokrojona
1 marchewki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
3/4 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 listki laurowe
1 łyżka soku z limonki

do podania: ugotowany ryż, jogurt grecki, fasolka szparagowa

Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy do połączenia składników, zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich, obsmażamy krótko ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub maśle, przekładamy na talerz (bez tłuszczu z patelni). Na tej samej patelni podsmażamy na małym ogniu przyprawy przez około minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, marchewkę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, wlewamy bulion i mleczko kokosowe, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 10 minut, miksujemy blenderem, wkładamy podsmażone klopsiki, dodajemy listki laurowe, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, mieszamy, podajemy z ryżem i kleksem jogurtu. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „KLOPSIKI W SOSIE CURRY

  1. Pichceniomania

    Cudowne w cudownym sosie! Obłędnie wyglądają, dużo przypraw, nie muszę się nawet zastanawiać, czy by mi smakowało. Czy będzie! Wypróbuję przepis z chęcią 🙂

    Odpowiedz
  2. Anula Pl

    Ooooo super! I mam przepis, w którym mogę wykorzystać imbir. Zawsze kupuję go bardzo dużo do herbaty, teraz już wiem, co mogę zrobić, by szybciej wykorzystać taki świeży.

    Odpowiedz

Skomentuj Anula Pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *