KLOPSIKI W SOSIE CURRY

przez | 23 września 2021


Klopsiki w sosie curry, to proste i smaczne danie. Robi się je szybko, a ta wersja nie jest bardzo pikantna, natomiast bardzo aromatyczna, więc pasuje i dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki są mięciutkie, a sos z czosnkiem, cebulą imbirem, curry i kurkumą jest pyszny. Wielbiciele ostrzejszych dań mogą dodać pikantny sos chili, aby dopasować potrawę do swoich potrzeb. Klopsiki w sosie curry mają też tę zaletę, że zawierają przyprawy dobrze wpływające na nasze zdrowie, jak kurkuma, czosnek, imbir. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(klopsiki)
600 gr mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 – 3 łyżki bułki tartej
klarowane masło lub olej do smażenia
(sos)
1 cebula drobno pokrojona
1 marchewki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
3/4 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 listki laurowe
1 łyżka soku z limonki

do podania: ugotowany ryż, jogurt grecki, fasolka szparagowa

Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy do połączenia składników, zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich, obsmażamy krótko ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub maśle, przekładamy na talerz (bez tłuszczu z patelni). Na tej samej patelni podsmażamy na małym ogniu przyprawy przez około minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, marchewkę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, wlewamy bulion i mleczko kokosowe, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 10 minut, miksujemy blenderem, wkładamy podsmażone klopsiki, dodajemy listki laurowe, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, mieszamy, podajemy z ryżem i kleksem jogurtu. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „KLOPSIKI W SOSIE CURRY

  1. Pichceniomania

    Cudowne w cudownym sosie! Obłędnie wyglądają, dużo przypraw, nie muszę się nawet zastanawiać, czy by mi smakowało. Czy będzie! Wypróbuję przepis z chęcią 🙂

    Odpowiedz
  2. Anula Pl

    Ooooo super! I mam przepis, w którym mogę wykorzystać imbir. Zawsze kupuję go bardzo dużo do herbaty, teraz już wiem, co mogę zrobić, by szybciej wykorzystać taki świeży.

    Odpowiedz

Skomentuj Lovely Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *