“FASOLADA” GRECKA ZUPA FASOLOWA

przez | 30 września 2021


Jesień to dobry czas na treściwe i smaczne zupy. Zupa fasolowa jest jedną z nich. Dzisiaj zapraszam na fasoladę, czyli grecką zupę fasolową. Fasolada jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie nie jest ciężka, bo nie zawiera ani mięsa, ani żadnych tłuszczów zwierzęcych. Natomiast zawiera składniki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, takie jak cebula, seler naciowy, pomidory, czosnek, zioła, oliwę i oczywiście fasolę. Fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B, dlatego fasolada to idealna zupa dla wegetarian. Ja użyłam meksykańskiej nakrapianej fasoli o nazwie vaquita, czyli krówka (niestety po ugotowaniu nie zachowała swojego wyglądu), ale sprawdzi się każdy rodzaj drobnej fasoli. Zupę podaje się z różnymi dodatkami, np. serem feta, oliwkami. Bardzo serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
250 gr suszonej fasoli
5 łyżek oliwy
1 duża cebula drobno pokrojona
2 duże marchewki pokrojone w kostkę
1 duża łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 puszka pomidorów o wadze 400 gr
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
sól i pieprz

Dodatki: ser feta, natka pietruszki, oliwki

Fasolę zalewamy zimną wodą tak, aby sięgała 5 cm powyżej poziomu fasoli i odstawić do namoczenia na noc. Następnego dnia odcedzamy fasolę, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu smażymy mieszając cebulę, marchewkę i seler naciowy przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i przyprawy, smażymy 2 minuty, dodajemy pomidory i listki laurowe, fasolę, wlewamy zimną wodę, aby sięgała 2 – 3 cm powyżej poziomu fasoli i warzyw, zagotowujemy, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 1,5 – 2 godziny, aż fasola będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkami i świeżym pieczywem, smacznego 🙂

Vaquita przed ugotowaniem 🙂

15 komentarzy do „“FASOLADA” GRECKA ZUPA FASOLOWA

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *