CIASTKA OWSIANE Z BANANEM (BEZ MĄKI I CUKRU)

przez | 26 września 2021


Ciastka owsiane z bananem to prosty sposób na przygotowanie fajnych i zdrowych słodyczy. Ciastka owsiane z bananem można łatwo i szybko przygotować ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Podstawowy przepis zawiera płatki owsiane, banana i odrobinę masła oraz ulubione przyprawy. Ciastka owsiane można wzbogacić czekoladą, orzechami lub rodzynkami. Ja miałam akurat trochę pistacji w czekoladzie i jagód goji, które dodałam do ciasteczek. Takie ciasteczka owsiane można zabrać do pracy lub szkoły i zajadać bez wyrzutów sumienia. Szybko się je robi i szybko znikają 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
1 dojrzały banan
1 łyżeczka roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kilka pistacji, kilka groszków czekoladowych, kilka jagód goji

Obranego banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy masło, cynamon i wanilię, dokładanie mieszamy drewnianą łyżką, dociskając, aby składniki połączyły się w jedną masę, dodajemy posiekane dodatki, mieszamy. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc ciasteczka o grubości około 4 – 5 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „CIASTKA OWSIANE Z BANANEM (BEZ MĄKI I CUKRU)

  1. J. Kosik

    Nie jadłem, ale widziałem ciasteczka owsiane u mnie w piekarni.
    Dobry pomysł dla tych, co mąki jeść nie mogą.
    Pozdrawiam. 😉

    Odpowiedz

Skomentuj Monika Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *