KURCZAK HASSELBACK ZAPIECZONY Z POMIDOREM CEBULĄ I SEREM

przez | 26 sierpnia 2021


Ziemniaki hasselback, pochodzące ze Szwecji są znane i lubiane od 200 lat. Pomysł można też wykorzystać do przygotowania piersi z kurczaka. Wystarczy mięso ponacinać, podobnie jak ziemniaki, natrzeć przyprawami, a nacięcia można wypełnić ulubionymi dodatkami. W mojej wersji kurczaka hasselback wypełniałam plasterkami pomidora i czerwonej cebuli, wierzch posypałam tartym serem. Przepisów na kurczak nigdy za wiele, a kurczak hasselback to bardzo fajny i efektowny przepis, a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 pomidor pokrojony na plasterki
1/2 czerwonej cebuli
25 gr sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach

Jedną łyżkę oliwy i przyprawy mieszamy dokładnie. Piersi nacinamy w paski o szerokości około 2 cm do 2/3 jej grubości, smarujemy oliwą z przyprawami (również w nacięciach). Plasterki pomidora i cebuli skrapiamy jedną łyżką oliwy, następnie wkładamy w nacięcia, wierzch posypujemy serem, układamy w naczyniu żaroodpornym, skropionym oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

18 komentarzy do „KURCZAK HASSELBACK ZAPIECZONY Z POMIDOREM CEBULĄ I SEREM

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *