BRZOSKWINIE ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, MASCARPONE I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

przez | 17 sierpnia 2021


Brzoskwinie zapiekane z czekoladą, mascarpone i płatkami migdałów to deser, który można przygotować bez wysiłku, a smakuje przepysznie. W lecie najlepiej użyć świeżych brzoskwiń, a w zimie mogą być z puszki. To jeden z tych deserów, które zawierają proste składniki, a efekt jest zaskakująco smaczny. Już podczas pieczenia w całej kuchni pachnie tak pięknie, że od razu ma się ochotę na deser. Brzoskwinie pod wpływem ciepła stają się słodkie i soczyste, rozpuszczona czekolada w połączeniu z cynamonem i mascarpone smakuje wspaniale, a płatki migdałów dodają chrupkości. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na 2 porcje)
1 duża brzoskwinia
2 kosteczki czekolady
2 łyżki mascarpone
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, według gustu)
2 łyżeczki płatków migdałów
2 łyżeczki miodu

Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę, obie części posypujemy cynamonem, w miejsce po pestce wkładamy kosteczkę czekolady, na to łyżkę mascarpone i na wierzch płatki migdałów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut – 25 minut, aż migdały się przyrumienią, wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy miodem i podajemy od razu na ciepło, smacznego 🙂

22 komentarze do „BRZOSKWINIE ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, MASCARPONE I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *